Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2010 15:28 - Поглед към психологията.УМЕНИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИ. Част първа.
Автор: alexmunro Категория: Други   
Прочетен: 3550 Коментари: 0 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Подход Печеля – Печелиш

 

Опоненти или партньори

 

Подходът Печеля – Печелиш се състои в това да се превърне конфликта от вражеска атака и защита в сътрудничество. Той е мощно изменение на нагласите, което променя целия начин на комуникация.

 

Един човек, който непрестанно прилага общоприетите начини за решаване на проблема може да направи нещо различно. Ти, читателят, вероятно ще си този човек – ще пренасочиш хода на конфликта. Следователно, първия човек, когото трябва да убедиш си самият ти.

Преди да му обърнем внимание, ние по принцип не осъзнаваме начина по който спорим. Често реагираме по един рефлексен начин в трудни ситуации, като реакциите ни са на базата на дълго време установявани навици, заедно с променливото моментно настроение. Когато ни предизвикат, се чувстваме изолирани, отделени от тези около нас – едно чувство на “ти или аз” – чувство, че няма достатъчно за нас двамата и, ако единият е прав, другият трябва да греши. Често дори не сме помислили и за миг какъв е най-добрият подход в ситуацията.

Когато хората се борят за противоположни решения “Направи го както аз казвам!”, “Не това не е така! Направи го както аз казвам!”, конфликтът борба между силите. Тогава се изисква промяна в плана на разговора. Подходът Печеля – Печелиш казва:


Аз искам да спечеля -
искам и ти да спечелиш.

Върнете се към нуждите

Най-важната маневра, която можете да направите при подхода Печеля – Печелиш, е да дискутирате нуждите, които са в основата му. Следната история доста добре изяснява това:

В кухнята има двама души. Останал е само един портокал и двамата го искат. Какво очаквате да стане? Единият вариант е компромиса. Могат да го разрежат и всеки да получи по една половина.

Да предположим, че направят точно това. единият отива до сокоизтисквачката и започва да си прави сок, който е доста малко. Другият, с известни усилия, започва да стърже кората на портокала, за да я сложи в тортата.

Ако първо бяха дискутирали нуждите си, вместо да се спускат направо към решението, и двамата биха получили еквивалента на цял портокал. Техните нужди са допълващи се, а не конфликтуващи. С решителността да използват подхода Печеля – Печеля, две различни нужди често могат да съществуват заедно.

Като се адресираш към нуждите, които лежат в основата на ситуацията при съответния човек, ти изграждаш решения, които признават и ценят тези нужди, а не ги отричат. Дори и когато решенията не са толкова перфектни както при историята с портокала, човек се чувства много по-различно при изхода от ситуацията.

За да се пробва под повърхността се изисква пренасочване на енергията. Задайте въпроси като: “Защо това ти изглежда най-доброто решение?”, “Каква е истинската нужда, която трябва да се удовлетвори?”, “Какви интереси трябва да бъдат обслужени в тази ситуация?”, “Какви ценности са важни за теб в случая?”, “Кой е търсеният от теб резултат?”

Отговорите на тези въпроси значително променят схемата на дискусията. Поставя правилните ресурси за кооперативното решаване на проблеми. То дава възможност да кажеш от какво имаш нужда и предоставя същата възможност и на другите.

Печеля – Печелиш


Искам това, което е честно за всички нас.


Един подход Печеля – Печелиш се основава на стратегии, включващи:

  • връщане към основните нужди
  • признаването на индивидуалните различия
  • отвореност към адаптирането на нечия позиция в светлината на споделените информация и нагласи
  • атакуване на проблема, а не на хората

Подходът Печеля – Печелиш със сигурност е етичен, но причината за големия му успех е, че РАБОТИ. Когато двама души печелят, и двамата са обвързани с разрешението. Те се чувстват посветени на плана, защото той наистина им пасва.

Дори и когато доверието между участниците е много ограничено, подходът Печеля – Печелиш може да бъде ефективен. Ако има някакво съмнение в това дали другия ще спази своята част от уговорката, можете да направите споразумението съответно “Аз ще направя Х за теб, ако ти направиш У за мен”. Х удовлетворява неговите нуждаи, а У твоите. “Ще те закарам на купона, ако ти почистиш колата”, “Ще ти помогна да нарисуваш графиките за твоя доклад, ако подредиш тези въпросници”.

Това е една успешна стратегия. По принцип, кооперирането завършва с това, че и двамата получават повече от това, което искат. Подходът Печеля – Печелиш е решаване на конфликтите с взаимна печалба.




Гласувай:
13



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexmunro
Категория: Други
Прочетен: 620435
Постинги: 136
Коментари: 234
Гласове: 1196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031