Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2014 18:51 - Корени и листа от Глухарче (Dandelion, Taraxacum officinale) - Пречистване (Детоксикация) на кръвта, черният дроб, бъбреците, укрепване на имунната система и др
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 9047 Коментари: 0 Гласове:
0



 image            Традиционно използване:
- Антибактериално, срещу кандидоза, противогъбично, противовъзпалителнo
- Антиоксидант
- Стимулира апетита, жлъчeн стимулант
- Чернодробна недостатъчност, подуване
- Контрол на кръвната захар
- Проблеми със ставите и костите
- Проблеми при кърмене
- Дихателни нарушения, бронхит
- Клетъчната регенерация
- Прочистване (детоксикация) на кръвта, черният дроб, бъбреците, храносмилателни смущения
- Заместник на кафето (припечени корени)
- Диуретик
- Диспепсия
- Екзема
- Газове в стомаха и червата, стомашно-чревни нарушения
- Хормонален дисбаланс
- Жълтеница
- Минерална недостатъчност, подобрение на минералната абсорбция
- Пневмония
- Пробиотик (подобрява бифидо бактериите)
- Кожни проблеми
- Инфекции на горните дихателни пътища
- Инфекции (пясъци) на пикочните пътища
- Отслабване

Преглед:
Глухарче, Taraxacum officinale е било използвано традиционно като лекарство в продължение на много векове в различни страни на света, включително в Арабия, Индия, Китай, Европа и Северна Америка. Името Taraxacum произлиза от гръцките думи taraxos (разстройство) и аkos (средства за защита). Индианците в Северна. Америка използват корени от глухарче за лечение на пикочните пътища, кожни заболявания и воднянка. Проучванията показват, полезния ефект от глухарче за намаляване на пясъците в пикочните пътища се дължи на дезинфекционно действие и евентуално наличие на сапонини. Чай от корени се препоръчва при парене зад гръдната кост и за лечение на възпаление на сливиците. Глухарчето също се използва традиционно за лечение на респираторни заболявания. Д-р Джеймс Дюк в отбелязва в книгата си „Зелената аптека”, че много клинични проучвания са показали ефикасността на листа и корен от глухарче за лечение на пневмония, бронхит и инфекции на горните дихателни. В немската фармакопея корени от глухарче се препоръчват за лечение на стомашно-чревни проблеми, произтичащи от дефицит на жлъчка, както и за стимулиране на апетита и диурезата (уриноотделянето). Корените се използват традиционно за пречистване на кръвта, значително увеличават полезните бифидо бактерии в стомашно-чревния тракт и премахват патогените. Също така стимулират имунната система, повишават резорбцията на минерални, потискат анормалния растеж на клетки, поддържат нивото на кръвната захар и намаляват хипергликемия.

Листата от глухарче са мощен диуретик. Корените действат освен за пречистване кръвта, но и за премахване на токсини и отрови от бъбреците и черния дроб. Корените са били използвани от векове за лечение на жълтеница. Глухарчето действа и като леко слабително и подобрява апетита и храносмилането. Полезно е при екземи, кожни проблеми, абсцеси и се смята, че предотвратява старчески петна и рак на гърдата.

Ползите от глухарче включват следното:
- Анемия. Глухарчето съдържа високо ниво на калий, богат източник е на желязо и витамини, съдържа повече каротин от морковите. Билкари са използвали глухарче от поколения за лечение на анемия поради недостиг на фолиева киселина, желязо и витамин В12.
- Инфекция на пикочния мехур и предменструален синдром (ПМС). За разлика от много конвенционални диуретици, които предизвикват загуба на калий листата на глухарчето са богати на калий. Поради неговото въздействие като диуретик, глухарчето помага за облекчаване на задържане на течности при предменструален синдром (ПМС) и противодейства на задържане на урина при инфекции в пикочния мехур. Чрез увеличаване на нивата на калий, глухарчето действа за облекчаване на мускулни спазми и вечерни крампи на краката.
- Запек, хемороиди и стомашно разстройство. Немски изследвания показват, че корените на глухарчето са леко горчиви и стимулират апетита, като увеличават отделянето на храносмилателни сокове от лигавицата на стомаха. Имат значителен ефект за прочистване на черния дроб, като стимулират производството на жлъчката, която в крайна сметка води до повишаване на транспорта на множество потенциално вредни съединения в изпражненията. Увеличаване на освобождаването на жлъчни сокове също облекчава запека, без да причиняват диария и спира спазми на жлъчните пътища. Глухарче трябва да се избягва, ако имате камъни в жлъчката, тъй като увеличаване на потока на жлъчка може да увеличи натиска срещу камъните.
- Синдром на раздразнени черва (IBS). Български изследвания на комбинация от пет билки (?), включително глухарче установява, че над 95 процента от болните от IBS са излекувани. Тази билкова комбинация също подобрява редовността на червата.
- Проблеми с черния дроб и жлъчни камъни. Горчивият сок на глухарчето увеличава производството жлъчката и жлъчния поток в черния дроб. Това е полезно за хора с бавна чернодробна функция, поради злоупотреба с алкохол или неправилно хранене. Спомага за възстановяване на черния дроб и за намаляване на риска от развитие на камъни в жлъчката, но трябва да се избягва, ако вече имате камъни в жлъчката.
- Остеопороза. Глухарче е богат източник на бор, който помага за повишаване на нивата на естроген в кръвта и от своя страна позволява да се запазят костите. Също така е богат източник на калций и добър източник на силиций, като някои изследвания показват, че помага за укрепване на костите.
- Наднормено тегло. Европейските билкари често предписват тинктури от глухарче като помощ при отслабване. Глухарчето намалява съдържанието на вода в тялото, като действа диуретично. Помага на черния дроб за регулиране на кръвната захар при хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), често непосредствена причина за което е склонност към преяждане. Увеличаването на жлъчката поток стимулиран от приема на глухарче помага за подобряване на метаболизма на мазнините в тялото.

Употреба
Глухарче може да се приема като чай, под формата тинктура или екстракт. Корен от глухарче обикновено се приема като билков чай три пъти на ден. Използвайте 1-2 чаени лъжички на едро нарязани или на прах корен на чаша чай (1 чаена лъжичка от глухарче корен тежи около 1,5 грама) за една дневна доза е между 5-15 грама. Препоръчва се също стрити корени от глухарче (1 ч.л.) без да се варят да се приемат с чаша вода. За лечение на пневмония, бронхит и инфекции на горните дихателни пътища се препоръчва да се вари за кратко време. Процес на кипене служи за увеличаване на био наличността на някои от активните съставки. Като храна, корен от глухарче може да се добавя към супи и бульони. Прясна салата от листа и цвят на глухарче е изключително полезна и се препоръчва да се приема всеки ден.

Глухарчето може да доведе до засилена стомашна киселинност и язвени болки. Ако имате камъни в жлъчката или жлъчните пътища прегради, трябва да избягвате тази билка. Глухарчето също трябва да се избягва по време на лечение с антибиотици, по-специално лечение с ципрофлоксацин (Cipro), офлоксацин (Floxin), lomefloxacin (Maxaquin), норфлоксацин (Noroxin) и enoxacin (Penetrex).

Глухарчето расте свободно в по-голямата част на света и се отглежда като билка в Китай, Франция и Германия. Младите листа се берат през пролетта за тонизиращи салати. В началото на лятото, преди цъфтежа, листата се събират за производство на лекарствени чайове и тинктури. Корените на две годишни растения се изкопават през есента, когато концентрациите на сложни въглехидрати инулин (complex carbohydrate inulin) са най-големи за употреба под формата на таблетки и тинктури.
image
        Активни съставки:
Корените от глухарче съдържат: между 20-40% инулин (по-ниски през пролетта и до 40% през есента) и до 75% въглехидрати; горчиви съединения на sesquiterpene lactone type включително eudesmanolides и germacranolides; triterpenes включително бета-amyrin, taraxol и taraxerol; приблизително 9% влакна; до 16,5% протеин; до 16% мастни киселини, включително олеинова и melissic киселини; манитол; минерали, включително до 7,5% калий, калций 6.1%, 3.6% фосфор, 4-2.5% магнезий и желязо 1%; фенолни киселини, включително кафеена и chlorogenic киселини; ситостерол, стигмастерол и taraxasterol; захари, включително около 6% глюкоза, 11% захароза и 18% фруктоза през пролетта; около 8,5% клей; и 7,8% пектини; танини; и смоли.

Използване на корени от глухарче за лечение на рак.
image

        Корени от глухарче са често използвани от билкари за лечение на черен дроб, бъбреци и проблеми на жлъчния мехур. Хората, които се занимават с билки и растения знаят, че обикновено е най-добре да се използват пресни билки и растения, за да си направите продукта сами. Когато си купувате една билка или растение от магазин като здравословна храна, тя не може да бъде толкова ефективна, ако е дехидратирана или е съхранявана за дълъг период от време, преди да отиде до магазина.

Имунната система е нашата защита. Тя упражнява контрол на раковите клетки в тялото. Докато имунната система е силна, обикновено няма проблем с ракови заболявания. Когато имунната система отслабне, тя губи контрол над раковите клетки и те започват да се размножават безразборно.
Стритият прах на корени от глухарче спомага за пречистване на кръвта и укрепване на имунната система. Когато имунната система укрепне, тя си възвръща контрола върху раковите клетки.

Рецептата за лечение на рак, която е публикувана в тази статия е взета от сайт (връзката е посочена по долу), където излекуваният от рак описва как е използвал успешно корените от глухарче за лечение.
Това, което трябва да направим е, да подпомогнем нашето тяло да възстанови имунната си защита, която от своя страна ще опита да се справи с раковите клетки. Затова първо трябва да възстановим водния и минерален баланс на тялото. Организъм, който е лишен от прием на достатъчно количество вода е дехидратиран и боледува. Водата се използва при метаболизма в организма. Недостигът на вода затруднява изхвърлянето на отпадъците от метаболизма и различните токсини. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси. Каквото и лечение да предприемем, организмът няма да реагира както трябва, когато е дехидратиран, затова започнете с режима за пиене на вода според теглото. Когато се възстанови водния и минерален баланс на тялото може да се започне някакво лечение с билки, като това с корени от глухарче или друго лечение.

Рецепта
http://cancertutor.com/Cancer02/DandelionRoot.html
Използвайте корени от глухарче по всяко време на годината. Отрежете листата на разстояние точно под короната. Не мийте корените, само ги почистете леко от пръста и след това ги изсушете, може на слънце или в инкубатор при 38-40 градуса. След това ги натрошете (стрийте) на прах като използвате някакъв съд и подходящ чук. Не използвайте кафемелачка защото може да изгубите много от праха, който е ценен понеже съдържа и частици от почвата.
Дозата, която трябва да взимате си я определете сами. Може да взимате малко повече от половин чаена лъжичка на ден. Смесете я с вода или сок, но не използвайте алкохол, газирани напитки или гореща вода. Съхранявайте сместа на сухо място. След три или четири дни, ще се чувствате по добре. Това е така, защото кръвта се пречиства. В повечето случаи имунната система се укрепва от три дни до три седмици до точката, така че да си върне контрола върху раковите клетки и по този начин се спира разпространение на рака. В повечето случаи ще ви помогне.
Друг начин на приготовление: Преди да изсушите корените, нарежете ги на ситно. След изсушаването натрошете парченцата с чук до спрескване и използвайте кафемелачка за около 20 сек. Използвайте праха, който остава след сушенето и който съдържа частици от почвата.

Аз боледувах от рак на простатата. След три седмици повечето от болките в гърба ми изчезнаха и храносмилането (червата) започна да работи по добре. След пет и половина месеци нямаше и следа от рак. Ако имате рак на костите в гръбначния стълб, това ще отнеме три месеца, за да заработи. Това не е лечение за един ден. Отнема време на тялото, за да се излекува.
Младите хора се излекуват по-бързо от възрастните хора, но тази рецепта ще помогне на всяка възраст. Аз съм на 80 и съм я приемал в продължение на три години. Ракът не се върна. Приемането на прах от корени от глухарче е без странични ефекти освен, ако приемате прекалено повече може да получите киселини в стомаха. Някои хора получават болки в стомаха и те се нуждаят от по-малка доза. Това също така означава, че ракът е под контрол и не е нужно толкова много.
Шансът при химиотерапията е около 10%, а без химиотерапия имате 75-80% шанс да се излекувате. Аз не обвинявам докторите, понеже те не могат да предложат друго лечение.
Превод от сайт: http://cancertutor.com/

Не измивайте корените на глухарчето, нека остане малко почва върху тях. Тя е богата на микроорганизми полезни за чревната флора, особено тези, които са върху корените. Когато се подобри чревната флора в червата, хранителните вещества се усвояват пълноценно, а освен това се стимулира имунната система. Малките бебета и деца обичат да си лапат пръстите след като са играли навън. Приемане на малки количества пръст съдейства за изграждане на имунната система. Много микроорганизми и бактерии живеят в почвата, но те като че ли не предизвикат никакви проблеми, но съдействат за изграждането на имунната система. Някои животни не могат да живеят, ако не ядат пръст. И наистина има много доказателства, които категорично показват, че яденето на малко пръст е полезно. В проучвания за това, което се нарича „хипотеза за хигиената”, изследователи са заключили, че микроорганизми като милиони бактерии, вируси и червейчета, които най-вече навлизат в организма заедно с "мръсотията, пръста" стимулират развитието на една здравословна имунна система. Някои изследванията сочат, че тези микроскопични червейчета могат да помогнат на имунната система, така че да се избегнат автоимунни заболявания, синдром на раздразнени черва (IBS), болест на Крон, язвен колит, алергии и астма.

Ако някой има съмнения за неизмитите корени от глухарче може да се измият и тогава да се изсушат. Може също да се приемат нарязани на ситно сурови. 

Не забравяйте да пиете достатъчно вода!
Обезводняването или дехидратацията
на тялото и безсолните диети водят до много сериозни заболявания. Обезводняването води до натрупване на токсични отпадъци в тъканите, мастните отлагания, ставите, бъбреците, черния дроб, мозъка и кожата, като се създават условия за повишена киселинност и недостиг на кислород. Водата се използва при метаболизма в организма. Липсата на вода и особено на минерални соли (сол) нарушава електролитният баланс в тялото. Тялото е около 80% вода и ако тази течност в организма не е добър електролит всички процеси се забавят. Приемане на достатъчно вода и сол спомага за хидратацията на тялото и нормално протичане на обменните процеси.
Д-р Батманжелидж обяснява в книгите си "Ти не си болен, а просто жаден", "Водата - натурално лекарство" как безсолната диета и обезводняването на тялото (дехидратация) могат да причинят множество заболявания, като астма и алергия, Алцхаймер, диабет, ракови заболявания, психически разстройства (депресия, страхова невроза и др.), остеропороза, сърдечни и бъбречни заболявания, автоимунни заболявания и др.
Солта играе важна роля за профилактиката и лечението на рака. Раковите клетки се страхуват от кислорода, понеже са анаеробни организми. Когато организмът е добре наситен с вода, а солта повишава обема на циркулиращата кръв, като и помага да достига до всички части на тялото, кислородът и активните и „мотивирани” имунни клетки попадат в раковата тъкан и я разрушават.
Недостигът на вода и сол потиска имунната система и активността на нейните клетки, които се борят с болестите.
Приемането на достатъчно вода дневно спомага за отмиването на токсичните отпадъци от различните части на тялото и облекчава работата на черния дроб и бъбреците, които ги обезвреждат. Не замествайте водата с кафе, чай, кока кола или други безалкохолните напитки, които са диуретични. Натурални сокове приемайте допълнително.
Колко вода да пием? На 1 кг. телесно тегло се падат 30 мл вода. Например при тегло 70 кг се приема малко повече от 2 литра вода дневно (2.1 л.). На 2 литра вода се прибавя между половин и една чаена лъжичка сол (една мерителна чаена лъжичка сол е 4.0 гр, средна чаена лъжичка сол е 5-6 гр.) в зависимост от нуждите на организма. Вода се пие половин час преди ядене (1-2 чаши) и 2.5 часа след ядене (1-2 чаши). Пийте всеки ден по 2-2.5 л. (6-8 чаши) вода с малко сол. За предпочитане е натурална морска или каменна сол без примеси.

Бог може да се намеси по чудесен начин, независимо в какво безизходно положение се намираме.

Примирете се с Бог. Ако някое малко дете се отвърне от баща си какво става с него? Остава на произвола на съдбата. Така сме и ние, когато обръщаме гръб на Бог, нашият Създател и Небесен Отец. Бог ни умолява: Примирете се с Бога. (2 Кор. 5:20)
Протегнете ръката си към Бог, Той ви чака: Ти ме държиш за дясната ми ръка и чрез съвета Си ще ме водиш. (Псалми 73:23)

Обърнете се към Бог с молитва. Бог няма да отвърне тези, които Го търсят.
Исус казва: Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори. (Матей 7:7)

Ако пребъдете в Мене и думите Ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде. (Йоан 15:7)

До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. (Йоан 16:24)
zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html    



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227720
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031