Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 18:15 - Банки и банкери - Част втора
Автор: alexmunro Категория: Политика   
Прочетен: 1406 Коментари: 0 Гласове:
1



  Към средата на 18-то столетие Ротшилд налага една наистина много по-модерна и усъвършенствана банкова система. Той изпраща своите петима синове във финансовите столици на Европа; Париж, Виена, Неапол, Франкфурт и Лондон.
Ротшилд създава и най-бързата комуникационна система чрез гълъби, куриери и свои агенти.
Един от най-съществените фактори за успеха на Ротшилд е неговото извънредно голямо политическо и стопанско разузнаване. Той пръв научава за победата при Ватерло, което му дава възможност чрез всевъзможни търговски манипулации да натрупа огромни богатства. Синовете му стават частни банкери от международен мащаб, финансирайки железопътни линии, застрахователни дружества и международни проекти. По това време Ротшилдови вече са господарите и учителите на международния капитализъм.
«Парите са Бога на нашето време», казва философът Хайне", «а Ротшилд и синовете му са неговият пророк». Повечето от европейските държави и управления са зависели от банките на Ротшилд, специално англичаните. През 1847 г. Ротшилд заемат пари на Ирландия във връзка с големия глад; финансират Кримската война и дават средства на Англия да закупи половината от Суецкия канал от Египет през 1876 г.
Оглавявана от Соломон Ротшилд Кредитанщалт Банк във Виена става главната депозитна банка на Австро-Унгария.. Британската банка на Ротшилд финансира златните мини на Южна Африка.
След свършването на Наполеоновите войни през 1815 г. до началото на 20-то столетие Лондон е световен финансов център и най-богатият град. От цял свят прииждат богатства и пари в Лондон, тъй като се е смятало, че това е най-сигурното и доходно място за влагане на пари, както и за вземане на заеми. По това време депозитите в лондонските банки са 120 милиона лири съответно срещу 40 милиона лири в Ню Йорк, 13 милиона в Париж и 8 милиона в Германия.
По това време банкерите на Лондон са на най-голяма почит. Обикновено кредитът и доверието се предават по наследство от баща на син. Между многото банкери и търговци, установили се в Лондон, са и двамата синове на известния германски търговец на дрехи Йохан Беринг. Единият му син Францис се е славел като един от най-великите банкери за времето си. След смъртта му в 1910 г. богатството му е около седем милиона лири. Фамилията Берингови също като Ротшилдови е имала достъп до британското управление, което многократно са финансирали. Докато Ротшилдови се ориентират към Европа, Берингови се насочват към Новия свят — Америка. Те финансират Ню Йоркската банка през 1823 г., щата Луизиана и много други щати, подпомагат американските жп линии и стават най-големите американски кредитори.
Към 1880 г. Беринговите доходи са били по-малки от тези на Ротшилд, но доверието на хората към фирмата им е по-голямо. Берингови отпускат огромни заеми на Аржентина, която към 1880 г. разцъфтява неимоверно бързо икономически и привлича много капитали и емигранти от Европа. Към 1890 г. обаче корумпираното аржентинско управление довежда страната до плачевно състояние. Всякакво доверие е загубено от страна на вносителите. Настъпва финансова катастрофа и Берингови фалират. Тази криза дава отражение в цял свят, но най-много пострадват лондонските вносители..
Много отдавна златото започва да играе първостепенна роля в стопанския и икономическия живот на държавата. Златното покритие на парите е от много голямо значе ние. Стойността на жълтия метал се е определяла от свободния пазар, т.е. от принципа на предлагане и купуване. Сега обаче ситуацията е съвсем друга. Стойността на златото не се определя вече от свободния пазар, а от петте най-големи световни търговци на злато.

(следва)



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexmunro
Категория: Други
Прочетен: 620386
Постинги: 136
Коментари: 234
Гласове: 1196
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031