Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 20:04 - Банки и банкери - Трета част
Автор: alexmunro Категория: Политика   
Прочетен: 1002 Коментари: 0 Гласове:
2



  Два пъти дневно в Лондон в кабинета на Ротшилд и синовe се събират тези петима магнати и определят цената на златото, на която през този ден то ще се продава и купува.
Тъй като златото е било и е в доста ограничени количества, в хранилищата е почти невъзможно да се злоупотребява с него.
Всичко измислено от човека, може да бъде много ценно и полезно, ако се използва правилно, но може да стане и чудовищно.
Много непочтени магазинери, дори и владетели, умували как да се възползуват. Един класически случай за това има между 1716 г. и 1722 г. във Франция. Той сложил началото на всички финансови манипулации, които се използват и съществуват до ден днешен.
След смъртта на «краля слънце» Людвик XIV в 1715 г., Франция е в пълен банкрут. Този френски крал за разлика от другите не се стреми да постигне слава чрез войни. Неговата мечта е да се запомни царуването му с великолепие и блясък, да изпъкне като водач на френския класицизъм. Той действително успява да направи това, като издига неимоверно много престижа на Франция във всяко отношение: не само като политическа сила, но и като една от най-културните нации. Всичко това обаче той постига с цената на икономическо и финансово разорение. След него задължението на Франция е 3 милиарда ливри (приблизително толкова днешни франка).
Един осъден за убийство ирландец успява да избяга в Франция и да убеди френското управление, че е в състояние да спаси икономиката на Франция. По това време частни банки контролират снабдяването на страната с пари, в които е вложено съответното количество злато. Златото е било ограничено и не е било възможно да се издадат повече пари, отколкото е било златното покритие. Ирландецът на име Жан Лоу получава с кралски декрет изключителното право да снабдява държавата с пари. Той пуска в обръщение повече пари, отколкото е действител
ното им златно покритие и по този начин в кратък срок изплаща задълженията на държавата. Всички го възхваляват като икономически гений, без да са наясно какво ще последва. Повечето пари, които той пуска в обръщение, като цяло намаляват действителната парична стойност. Управниците, както и Жан Лоу, се увличат и увеличават значително паричните знаци, което довежда до покачване на цените на стоките, услугите и въобще на всичко. Като последица — инфлация и икономическа криза. Жан Лоу избягва от Франция и държавата спира това фалшиво издаване на пари.
Друг начин, по който хората са ощетявани, са златните и сребърните монети. Дотолкова, доколкото скъпоценните метали са влагани в монетите на същата стойност, хората не са ощетени. Но частните банки и тези, които са имали и имат монопол над парите, започват да слагат в златото разни примеси като мед и други неценни метали, което намалява действителната стойност на парите и така банките забогатяват неимоверно много за сметка на хората.
Ранната Римска империя е практикувала същата система. Първите им монети съдържат 60% чисто сребро. след което в следващите 60 години в техните парични знаци има само остатъци от сребро. Те навлизат в обръщение и заместват парите.
Друг начин на инфлация се предизвиква, когато държавата прибере всички златни и сребърни монети, като ги замести с монети от много евтини метали като мед, алуминий и други. Такъв е случаят в САЩ при администрацията на Линдън Джонсън. Същото е и с банкнотите, които, както и монетите, нямат никакво златно покритие

(следва)



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alexmunro
Категория: Други
Прочетен: 621963
Постинги: 136
Коментари: 234
Гласове: 1196
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930