Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2009 12:55 - Верижни съобщения (Chain letters)
Автор: ivantodorov83 Категория: Технологии   
Прочетен: 1927 Коментари: 0 Гласове:
2



Верижно писмо (от английски Chain letter) е термин, който се използва за наименуване на електронно писмо или съобщение, което призовава своите получатели да го препратят до друг адрес.

Някои пощенски услуги (например Yahoo) строго забраняват изпращането на верижни писма като се позовават на разпространяването на нежелана поща.

Верижните писма могат да призовават към някакво действие (например, дарение на пари) и отново да искат да бъдат препратени. Възможно е да съдържат също зловредни програми и/или скриптове.

Верижните писма са забранени от Интернет Обществото с документа RFC 1855 - „Netiquette Guidelines” (ftp://ftp.rfc-editor.org/in-notes/rfc1855.txt).

Някои от верижните писма може да изглеждат съвсем безобидни - например ученици от едно начално училище може да изпратят верижно писмо във връзка с техен училищен проект, за да разберат колко човека ще получат тяхното съобщение, но копията от него може да нараснат значително и да стане трудно да бъдат спряни. Възможно е такива писма да съдържат невярна информация - например известното „Изпратете това съобщение до всички, които познавате и ако то достигне до 1 000 човека, ще получите 1 000 долара”. Потребителите много често биват манипулирани от съобщения като „Вашата безплатна пощенска кутия ще спре да работи, ако не препратите това съобщение до X човека”. Разбира се заплахи за нещастие, несподелена любов, банкрут, злополуки, природни катаклизми и дори световни войни могат също да бъдат цитирани като основание за активността на получателите на това съобщение.

Препращайки верижни съобщения, вие увеличавате възможността да бъдете заразени от вируси, троянски коне и рекламни приложения както и да бъдете затрупани със спам. Както домашния ви адрес и телефонния ви номер са конфиденциални, такива са и електронния ви адрес на пощенската кутия и номера на icq-то ви. Препращайки верижни съобщения много често имената ви както и адреса, откъдето сте препратили съобщенията, остават видими за всички, които по-късно ще получат същото съобщение. Това увеличава значително риска от попадането на личните ви данни в недобронамерени ръце.

Верижните съобщения се разпространяват не само по електронната поща, а също и по ICQ, IRC, Skype и по какъвто се сещате още електронен вариант. Дори и като Интернет-страница. След като е достигнало до вас и ви призовава да го препратите независимо в името на каква кауза - значи това е верижно съобщение.

Съобщения, които се препращат до познати и приятели, само защото са много забавни и смешни (например вицове и кратки разказчета), не се отнасят до верижните писма, доколкото в тях не пише формално, че трябва да се препратят. Въпреки това нежеланата поща не винаги се смята за част от верижно писмо.

Призовавам ви, когато получите верижно съобщение, да не го препращате! Най-правилното, което можете да направите в случая, е да запознаете своя евентуален познат, от който сте получили съобщението, със същността на верижните писма и с техния потенциален риск.



Тагове:   съобщения,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

Архив